Naše sadje
Čeriješnje, čeriješnje
Čeriješnje, čeriješnje, kí ste se sagrijéle,
iz brajd nas že kličete,: zrijele smo zrijele.
Že tečči zletaj´, se dobro mastôj,
tam blizu, tam v grmih si gniezda nardôj.
Že gramo, že gramo, poskočni mi vsi,
poslušat pod dablo poviest vaših dni.
Ste dobre, štimane, nas gladate milo,
Kakuo se pehamo, vam delamo silo.
Brez vas, ries, težkuó bi nam blo za živiet,
Vas nosimo, vozimo daleč u sviet.
Čeriešnje, čeriešnje, ste čisto vabrane:
S Kozane, s Fojane, z Medane an z Bjane.
Že rdač an že stórjen je vaš sladki sad,
po Brdih se vozi zelena pomlad.
Ludvik Zorzut

Češnje
Mesec maj in sladke, rdeče češnje. V štirih češnjevih nasadih imamo posajena tako štiridesetletna drevesa starih sort karnijevk in napoleonovk, kot mlajša drevesa novejših sort češenj. Prve češnje vas ob zgodnji letini lahko presenetijo že konec aprila, sicer pa traja sezona naših češenj od začetka maja do konca junija. Češnje obiramo zrele, v zgodnjih jutranjih urah, že naslednje jutro pa vas že čakajo na tržnici.

Marelice
Marelica je sadež sonca in poletja. Njena živo oranžno-rumena barva nas navdaja z optimizmom in veseljem. Prve sorte marelic obiramo že v začetku junija. Največ in najslajše vam ponujamo v juliju in avgustu.

Hruška
Že ime za hruško junijska lepotica nam pove, kdaj je ta sorta hrušk zrela. Najboljše so, ko jih zrele oberemo in takoj ponudimo v prodajo. Pozna, stara sorta hrušk košja dozori konec julija. Do svojega bogatega, polnega, sočnega okusa pridejo, če jih po obiranju malo umedimo. Zadnje hruške so pituralke, ki jih uživamo le kuhane. Pituralka je zimska hruška, ki dozori oktobra in novembra. Uživamo jo kot sladico, pečeno v rdečem vinu in cimetu.

Breskev
V juniju dozorijo prve breskve in nektarine. Izbor sort je tako bogat, da vam jih ponujamo do sredine avgusta. Obiramo zrele sadeže v zgodnjih jutranjih urah, ko so še hladne. Na tržnico vam jih pripeljemo sveže nabrane v lesenih platojčkih.

Sliva
Briška »čješpa« je stara, zelo okusna sorta sliv, ki jo poleg ostalih sort sliv ponujamo na naši kmetiji. Slive dozorevajo v avgustu in septembru.

Figa
Fige so poseben sadež, vir vitaminov, mineralov, vsega dobrega in zdravega. Ponujamo vam različne sorte fig, od junijskih bonk, kamberjev, marogelčev, flazan, miljčic, belih in rjavih madon. Naše fige so ekološko pridelane. Pobiramo jih zgodaj zjutraj, hranimo v hladnem prostoru do naslednjega jutra, ko jih pripeljemo na tržnico. S figami vas razvajamo od sredine junija s prvimi debelimi bonkami do konca septembra z zadnjimi modrimi miljčicami.

Kaki
Ko se kakijeva drevesa obarvajo v škrlatno rdeče in kakiji postanejo lepo oranžni, jih začnemo obirati. Kakiji so ekološko pridelani. V našem sadovnjaku imamo posajeno staro preverjeno sorto tipo. Kakije pobiramo še trde, jih umedimo, da postanejo mehki in božanskega okusa. Kakije ponujamo na trgu do svetega Miklavža.




